Ovaj program financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

NAZIV PROGRAMA: Pelamo se? 3

NOSITELJ PROGRAMA: Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin

PARTNER:  Grad Varaždin.

TRAJANJE PROGRAMA: 24 mjeseca, 1.1.2023.- 31.12.2024.

ODOBRENI IZNOS ZA FINACIRANJE  PROGRAMA: 30.360,00 €

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin u sklopu programa „Pelamo se? 3“ provodi uslugu besplatnog prijevoza za osobe starije od 65 godina na području Varaždina i varaždinskog prstena.

Zainteresirane starije osobe mogu se javiti i rezervirati slobodan termin
radnim danom od 8 – 15 h na broj telefona : 099/370 1570.

Mogućnost besplatnog prijevoza imaju osobe starije od 65 godina koje žive na području Varaždina ili okolnih 10 općina (Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica).

Usluga prijevoza u sklopu ovog programa je socijalna usluga namijenjena isključivo starijim osobama u potrebi koje si same ne mogu priuštiti ili organizirati prijevoz na njima važna mjesta kao na primjer odlazak liječniku, na terapiju, u crkvu, u posjet rodbini i slično. Usluga ne podrazumijeva pratnju korisnika, ona se može organizirati ukoliko korisnik za nju ima realnu potrebu (teže se kreće i sl.) te ukoliko je korisnik nikako ne može sam organizirati. Korisnik je obavezan pratnju unaprijed dogovoriti prilikom rezervacije termina. 

Usluga nije namijenjena osobama koje si same mogu osigurati plaćanje navedene usluge (npr. taxi prijevoz). 

Prednost imaju osobe koje:

  • su u teškoj financijskoj situaciji,
  • žive same,
  • nemaju živuće djece,
  • nisu u mogućnosti koristiti javni prijevoz,
  • nisu u tekućem mjesecu već koristili uslugu,
  • do sada nisu koristile navedenu uslugu nad onima koji su je već koristili.

Uz besplatan prijevoz GDCK Varaždin provodi i aktivnosti:

  1. PSP srijedom – besplatno informiranje i savjetovanje starijih osoba svake radne srijede od 12:00-15:00 sati (telefonski na 095/360-7733 ili u živo);
  2. Vodič za starije – tiskani materijal sa informacijama o programu, pravima starijih osoba (informiranje o značenju i pravnim posljedicama sklapanja ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju te o mogućnostima zaštite njihovih prava) te mogućim načinima za uključivanje u lokalnu zajednicu;
  3. Inkluzivno volontiranje za starije (volonterske akcije prema interesu starijih) i međugeneracijsko volontiranje (PSP i prikupljanje humanitarne pomoći za starije).

Program „Pelamo se? 3“ usmjeren je na unapređenje kvalitete života starijih osoba, a glavna aktivnost programa je pružanje usluge prijevoza za osobe starije od 65 godina (kojima te usluge nisu dostupne ili su im teško dostupne) na području Varaždina i varaždinskog prstena.  Opći cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i kvalitete života starijih osoba Varaždina i varaždinskog prstena.

Ukupna vrijednost programa- većinski ga financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, sa 30.360,00 €, a ostatak iz  vlastitih sredstava sufinancira GDCK Varaždin.

KONTAKT:
Filipa Blažon Šumečki, ck-varazdin@vz.t-com.hr , Tel: 042/214-496
Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, Trg Matije Gupca 3 Varaždin.

Brošuru u PDF-u možete preuzeti ovdje                                                                                 

Plakat u PDF-u možete preuzeti ovdje  i oglas u PDF-u možete preuzeti ovjde                                                                                       

Skip to content