Predavanje; Moderne ovisnosti – kako pomoći svojem djetetu?

U prostorijama V. osnovne škole Varaždin održano je predavanje “Moderne ovisnosti – kako pomoći svojem djetetu?” za Vijeće roditelja. Predavanje je organizirano u sklopu projekta “Mogu i hoću“ kojeg provodi GDCK Varaždin u partnerstvu sa V. osnovnom školom Varaždin, a sufinanciran je sredstvima Ministarstva zdravstva.

Zanimljivo i informativno predavanje održala je dr.sc. Eva Brlek, psihoterapeutkinja iz kabineta „Nueva“ kojem je fokus bio moderne, bihevioralne ovisnosti, kao što su ovisnost o videoigrama, internetu, energetskim pićima, prejedanju etc. Znamo da, u današnjem tehnologijski naprednom društvu, su djeca najviše izložena društvenim mrežama i videoigrama, a o nošenju sa istim se roditeljima ne pruža puno potpore u medijima.  Dr.sc. Eva Brlek naglasila je nekoliko znakova koji ukazuju na probleme sa ovisnošću na koje moramo kao roditelji obratiti pažnju; dijete posvećuje sve više pažnje videoigrama (ili društvenim medijima/internetu i sl.) i zbog njih zanemaruje ostale obaveze i zadovoljstva, djetetovo ponašanje se značajno izmjenjuje; agresivno je ili jako pasivno i sl.. Navela je primjer jednog dječaka koji je igrao video igrice i do 12 sati dnevno te  više nije izvršavao svoje kućne obveze, popustio u školi, nabacio je višak kilograma, nije se više družio sa vršnjacima, nije pisao domaće zadaće te su se zaredale lošije ocjene i na kraju dijete nije htjelo ići u školu. Za ovakve ekstremne slučajeve oporavak uz stručnu pomoć psihoterapeuta traje šest mjeseci i više. Savjetovala je roditeljima da djeci ne zabranjuju videoigre i internet jer je to postalo sastavni dio našeg okruženja, ali da svakako postave jasna pravila koliko djeca mogu provoditi za internetom, videoigrama, mobitelima i sl. i da budu dosljedni u svojim pravilima. Naglasila je da roditelji moraju biti „model“ te je navela primjer da djetetu ne možemo zabranjivati korištenje mobitela ako ga sami roditelji redovito upotrebljavaju ili drže mobitel u ruci dok djetetu zabranjuju upotrebu navedenog. Moraju poslužiti kao primjer jer djeca najviše uče iz ponašanja svojih roditelja. Važno je graditi odnos s djetetom od malena i kontinuirano ga održavati kako bi imali njihovo povjerenje i mogli im pomoći i spriječiti (prevenirati) možda neka ponašanja prije nego ista pređu u ovisnička, ili pomoći u oporavku od ovisničkog ponašanja. Roditelj je ključ uspjeha, ali moraju znati da u svemu nisu sami i da mogu potražiti pomoć pedagoga, psihologa i psihoterapeuta.

Nakon predavanja roditelji su imali puno pitanja te su na kraju naglasili da bi ovakvih  predavanja za roditelje trebalo što više kako bi se mogli nositi sa svim izazovima koje im donosi moderni svijet. Još jedno predavanje na navedenu temu u sklopu istog projekta planirano je za jesen sa novom grupom roditelja. Tema je svakako aktualna i interesantna svim roditeljima te iz GDCK Varaždin najavljuje da će kratke smjernice i savjete sa predavanja uskoro objaviti na svojim profilima (FB i Instagram).

Skip to content