VOLONTIRANJE

Volontiranje je dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za zajedničku dobrobit, a obavljaju ih volonteri bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje (Zakon o volonterstvu NN 58/07 , 22/13, 84/21).

GDCK Varaždin nudi više različitih volonterskih programa i mjesta (Dostava humanitarnih paketa, namirnica i lijekova korisnicima; Pratnja starijih osoba kod liječnika; Sudjelovanje u javnim akcijama i kampanjama GDCK Varaždin; Realistični prikaz ozljeda; Volontiranje u kriznim situacijama i dr.) tako da svatko može naći nešto što baš njoj ili njemu odgovara! BUDI I TI DIO NAŠEG TIMA ! 

SUPER, ŽELIM VOLONTIRATI U GDCK VARAŽDIN!

Prijavite nam se putem on-line obrasca koji se nalazi na slijedećoj poveznici: PRIJAVNICA ZA VOLONTERE 2022.  

PRIJE NEGO ISPUNITE PRIJAVNICU molimo Vas da obavezno pročitate “Pravila ponašanja volontera HCK” i primjer “Ugovora o volontiranju” koji potpisujemo sa svim našim volonterima. Također, prije volontiranja volonteri su u obavezi GDCK Varaždin dostaviti  “Uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak” (Potvrdu o nekažnjavanju) ne stariji od 6 mjeseci.

Pravila ponašanja volontera HCK

Ugovor o volontiranju_26.1.2022.

02_Etički kodeks HCK, 15.12.20

Pravilnik – volontiranje, 8.3.18

Osnovni stupanj edukacije volontera HCK 2022

Edukacija dostupne na HCK youtube kanalu: https://www.youtube.com/channel/UC88uP03avB6f9i3ct2AS7gA/videos

Ukoliko volontirate sa osjetljivim skupinama, GDCK Varaždin obavezan je za Vas ishoditi Potvrdu iz kaznene evidencije, i ispunjavanjem prijavnice dajete izričitu dozvolu GDCK Varaždin da ishodi navedenu potvrdu u navedenom slučaju.

BAZA VOLONTERA I POZIVI ZA VOLONTIRANJE

Nakon prijave stavljamo Vas u bazu volontera i šaljemo Vam pozive putem mailing liste ili Vas zovemo telefonski prema realnoj potrebe. 

VRSTE VOLONTIRANJA 

  • Dugotrajno volontiranje je ono koje volonter obavlja redovito i kontinuirano, najmanje dva puta mjesečno u razdoblju od najmanje tri mjeseca bez prekida.
  • Kratkotrajno volontiranje je ono koje volonter obavlja jednokratno ili povremeno u vremenski ograničenom trajanju.
  • Volontiranje u kriznim situacijama je volontiranje koje volonter obavlja u situacijama koje nalažu hitnost i u izvanrednim društvenim situacijama.
  • Volontiranje poslovnog subjekta je volontiranje koje poslovni subjekt, koji posluje s ciljem stjecanja dobiti, provodi za dobrobit zajednice, obvezno u suradnji s organizatorima volontiranja iz članka 7. Zakona o volonterstvu, a koje njegovi zaposlenici obavljaju dobrovoljno i koje ne predstavlja njihovu radnu obvezu.

KATEGORIJE VOLONTERA

Volonteri su osobe koje se dobrovoljno uključuju u rad Hrvatskog Crvenog križa i provode aktivnosti i programe Hrvatskog Crvenog križa.

  • Volonteri-specijalisti su osobe koje su iskazale interes za volontiranjem u određenom području djelovanja Hrvatskog Crvenog križa, prošli/e edukaciju i stekli specifična znanja i vještine te sudjeluju u aktivnostima iz specifičnog područja djelovanja i ostalim aktivnostima Hrvatskog Crvenog križa.
  • Volonteri-spontani su osobe koje se jednokratno uključuju u aktivnosti u slučaju potrebe za volonterskim radom, primjerice u organizaciji akcija širih razmjera kratkog trajanja ili u kriznim situacijama.

VOLONTERSKI SATI I POTVRDE O VOLONTIRANJU

GDCK Varaždin upisuje svaki Vaš volonterski sat u svoju bazu i prijavljuje ga na godišnjoj razini nadležnom Ministarstvu. Za Vaše volontiranje možete dobiti pismenu potvrdu o volontiranju ili/i upis u volontersku knjižicu. Ukoliko nemate volontersku knjižicu, mi Vam je besplatno izdajemo. Ukoliko želite potvrdu o volontiranju molimo Vas da se unaprijed najavite našoj koordinatorici volontiranja na volonteri.gdckvarazdin@gmail.com ili na 099/ 4484665 (Filipa) da Vam istu pripremi. 

SIGURNOST

Zbog vaše sigurnosti, sigurnosti osoba kojima se pomaže i za cjelokupno upravljanje kriznom situacijom, važno je da pomažemo odgovorno. Stoga GDCK Varaždin sve svoje volontere educira i oprema. Molimo vas da prije nego se odlučite na volontiranje razmotrite svoja ograničenja i potrebe. Budite realni u procjeni jeste li u mogućnosti biti samostalni u pomaganju. 

Maloljetni volonteri (od 15 do 17 godina) mogu volontirati isključivo na poslovima sa niskim rizikom od zaraze i uz obaveznu potpisanu Suglasnost za volontiranje maloljetnog volontera. 

Suglasnost za volontiranje maloljetnog volontera