Prva pomoć

Prva pomoć je tradicionalna djelatnost Hrvatskog Crvenog križa koja se provodi u cilju osposobljavanja što većeg broja građana za pružanje prve pomoći u svim situacijama ozljeda i bolesti, u svakodnevnom životu kao i u slučaju katastrofa.
Prva pomoć je skup radnji i postupaka kojima se pomaže ozlijeđenoj ili iznenada oboljeloj osobi na mjestu nesreće, prije dolaska hitne medicinske službe ili drugih kvalificiranih medicinskih djelatnika.

Ciljevi prve pomoći su:

  • spašavanje života
  • sprečavanje nastanka trajnih zdravstvenih posljedica
  • skraćivanje trajanja liječenja i oporavka.

LANAC PRVE POMOĆI UKLJUČUJE:

  1. Neodgodive mjere za spašavanje života (provjera sigurnosti pristupa mjesta nesreće, zaustavljanja krvarenja, postavljanja osobe u bočni položaj)
  2. Pozivanje pomoći (pozivanje Hitne, davanje osnovnih podataka o mjestu nesreće, ozljedama i vrsti nesreće)
  3. Pružanje prve pomoći (organizirati prijevoz do bolnice ako Hitna ne može doći, pružiti psihičku pomoć ozlijeđenoj osobi)
  4. Intervencija hitne medicinske pomoći
  5. Bolničko zbrinjavanje
  6. GDCK Varaždin provodi tečajeve osposobljavanja kandidata za vozače iz pružanja prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći i tečajeve za osposobljavanje radnika za pružanje prve pomoći osobama ozlijeđenim na radu.

GDCK Varaždin također provodi i projekt edukacije i obnove znanja stanovnika iz temeljnih i neodgodivih postupaka pružanja prve pomoći za slučaj nezgoda ili nesreća koje se događaju u svakodnevnom životu ili prilikom elementarnih nepogoda i katastrofa. Edukacija se provode po mjesnim odborima grada Varaždina te općinama na području djelovanja GDCK Varaždin.

Skip to content