Dodjela odlikovanja Reda Danice s likom Katarine Zrinski povodom Svjetskog dana darivatelja krvi

Predsjednik Republike Hrvatske gosp. Zoran Milanović uručiti će danas, 14. lipnja odlikovanja Reda Danice s likom Katarine Zrinski dobrovoljnim davateljima krvi koji su do 2019. godine dali krvi 100 i više puta – muškarci i 75 više puta – žene. Svečana ceremonija održati će se u Uredu predsjednika na Pantovčaku, a ispred GDCK Varaždin odlikovanja će primiti: Sovar Ljiljana, Cesar Josip, Đuras Slavko, Krobot Ivan, Marković Branko, Paska Danijel, Plantak Vladimir, Tošić Slobodan, Žmegač Josip i Žmuk Stanko.

Svake godine 14. lipnja obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi širom svijeta i tom prigodom želi se javno zahvaliti, ali i istaknuti izuzetan doprinos dobrovoljnih – neplaćenih darivatelja krvi u opskrbi nacionalnog zdravstvenog sustava s dostatnim količinama sigurne krvi i krvnih pripravaka.

Kako bi se osiguralo da svi kojima je potrebna transfuzija imaju pristup sigurnoj krvi, sve zemlje trebaju dobrovoljne, neplaćene darivatelje krvi koji redovito daju krv. Učinkovit program darivanja krvi ključan je za zadovoljavanje potrebe za transfuzijom krvi tijekom mirnodopskog vremena, kao i tijekom hitnih slučajeva ili katastrofa, kada postoji porast potražnje za krvlju ili kada to utječe na normalan rad zdravstvenih usluga.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi je podići globalnu svijest o potrebi dostatne sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju osobama kojima donirana krv spašava život, te redovito organiziranje i provođenje akcija dobrovoljnog davanja krvi. Ovogodišnjim sloganom “Darivanje krvi je čin solidarnosti. Darujte krv i spasite život” želi se skrenuti pozornost na ulogu koju dobrovoljno davanje krvi ima u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednica. Iznimno je važno da se darivateljima krvi da što veća pozornost jer je to način da se i drugi ljudi motiviraju na ovaj plemeniti čin.

Svim dobrovoljnim davateljima krvi upućujemo iskrene čestitke povodom Svjetskog dana darivatelja krvi te im zahvaljujemo na iskazanoj solidarnosti, humanosti i na svakoj darovanoj dozi krvi koja je mnogima spasila život!

Skip to content