Edukacija iz prve pomoći za djelatnike Hrvatskih šuma

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin sudjelovalo je u edukativnoj radionici „Mine u hrvatskim šumama“  koje su organizirali djelatnici protueksplozijske zaštite Policijske uprave varaždinske za djelatnike Hrvatskih šuma u sklopu preventivnih aktivnosti, u utorak, 18. veljače u prostorijama  Šumarije Varaždin . Radionici su prisustvovali djelatnici Uprave šuma Koprivnica, odnosno njihove podružnice šumarija Varaždin, Ludbreg, Ivanec i Čakovec.
S obzirom da u Hrvatskoj još uvijek ima 309 kvadratnih kilometara minsko -sumnjivog područja (većina površine pod upravom Hrvatskih šuma), a svjedoci smo čestih odbacivanja ilegalnih minsko-eksplozivnih sredstva i oružja neodgovornih pojedinaca, najčešće u šume, rijeke i na divlje deponije, djelatnici Hrvatskih šuma zajedno s lovcima, planinarima i vatrogascima spadaju u rizičnu skupinu ljudi vezano na stradavanje od minsko-eksplozivnih sredstava.

Predavanje je provedeno u dvije cjeline , u prvom dijelu je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu PU varaždinske Nino Trakoštanec  obradio slijedeće teme:

  • minski sumnjiva područja u RH – trenutno stanje, označavanje, MIS portal
  • mjesta pronalaska MES-a  na području PU varaždinske
  • minsko eksplozivna sredstva – podjela, karakteristike, školski uzorci
  • pravilno i rizično ponašanje
  • nacionalni program „Manje oružja, manje tragedija“

Drugi dio predavanja održao je dr. Marko Kekić, stručni suradnik Gradskog društva Crvenog križa Varaždin, a govorio je o eksplozivnim ranama i ozljedama koje nastaju prilikom radova u šumi te ispravnom načinu pružanja prve pomoći.
Edukaciji je prisustvovalo tridesetak djelatnika Hrvatskih šuma i bila je vrlo dobro prihvaćena, uz dogovor da će se  suradnja nastaviti u vidu sličnih preventivnih aktivnosti.

Skip to content