Edukacija iz prve pomoći za odgojno-obrazovne djelatnike osnovnih i srednjih škola

Sukladno odobrenju Ministarstva  znanosti, obrazovanja i sporta na prijedlog Hrvatskog Crvenog križa da se u osnovnim i srednjim školama provodi program osposobljavanja učitelja, nastavnika i stručnih suradnika za pružanje prve pomoći temeljem članka 23. Stavka 7. Pravilnika o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima(Narodne novine, broj 132/13)  GDCK Varaždin vrši edukaciju za djelatnike škola u trajanju od 8 sati kroz predavanja i praktični rad.

Cilj ove edukacije je da nastavnici usvoje osnovna znanja o bolestima i određenim stanjima kako bi mogli prepoznati promjene u ponašanju učenika i pojavu prvih simptoma te sa usvojenim vještinama staloženo i bez panike pružiti adekvatnu pomoć i tako spriječiti daljnje komplikacije a u iznimnim situacijama, spasiti život.

Usvojenim vještinama stiče se određena sigurnost kod pomaganja učenicima, kontrolira se panika i bolje se može nositi sa stresnom situacijom koja često sprečava pravovremenu reakciju.

Naučeno znanje i usvojene vještine uvelike pridonose i promjeni stava o bolesnim učenicima kako kod odgojno-obrazovnih radnika tako i kod ostalih učenika.

Tako je u periodu od 09.12. do 12.12.2014. godine provedena edukacija za djelatnike Elektrostrojarske škole Varaždin. U edukaciju je bilo uključeno 120 djelatnika škole.

GDCK Varaždin u narednom periodu nastavlja s edukacijom za sve zainteresirane osnovne i srednje škole.

 

Ravnatelj GDCK Varaždin

Sandra Mintas, dipl.ing.

Skip to content