GDCK Varaždin na velikoj međunarodnoj vježbi IPA FLOODS – Varaždin 2017.

Dana 12. listopada 2017. godine  održana je velika međunarodna vježba civilne zaštite u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje i konzorcija zemalja EU pod nazivom “IPA Floods – Varaždin 2017.” .

Vrhunac vježbe odvijao se kod korita rijeke Drave, nedaleko od varaždinske Arene, gdje su međunarodni timovi u suradnji s domaćinima podigli branu dugu oko tri kilometra. Radilo se i na rasterećenju pritiska vode iz korita rijeke Drave u pomoćne kanale uz koordinaciju svih žurnih službi.

U vježbi je sudjelovalo ukupno 526 ljudi, a došli su timovi iz BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije, Kosova, Makedonije, Turske te Njemačke i Italije. Glavni cilj bio je kako se snaći u kriznim situacijama te upoznavanje procedurama koje su relevantne u katastrofalnim situacijama od komunikacije, koordinacije, planiranja, upravljanja informacijama, sigurnosti, logističke potpore uz povezivanje domaćih snaga s međunarodnim.

Na ovoj vježbi sudjelovali su djelatnici i volonteri GDCK Varaždin i DCK Varaždinske županije koji su pružali prvu pomoć unesrećenima te tako pokazali spremnost za intervencije u svim kriznim situacijama.

Skip to content