Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu – 30. kolovoza

Diljem svijeta 30. kolovoza obilježava se Međunarodni dan nestalih osoba. Hrvatski Crveni križ kao dio svjetske mreže Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, zajedno sa 131 društvom Hrvatskog Crvenog križa koja djeluju diljem Republike Hrvatske, provodi aktivnosti službe traženja i obnavljanja obiteljskih veza te svakodnevno radi na rješavanju zahtjeva za traženje nestalih osoba.

Ove godine središnji skup obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba u Republici Hrvatskoj održava se u Vukovaru, u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja te udruge „Vukovarske majke“, Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rada Hrvatske i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Predstavnici GDCK Varaždin, Josip Kanižić i Željko Slatković, svojom nazočnošću pružili su potporu obiteljima nestalih osoba, da im pokažu da u svojem traganju za istinom nisu same i da njihovi najmiliji nisu zaboravljeni.

Bez obzira na mjesto i uzrok njihovog nestanka, Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, vođen humanitarnim načelima, pomaže obiteljima nestalih osoba pronaći njihove najmilije i ostvariti pravo da saznaju njihovu sudbinu. Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa aktivno radi na slučajevima osoba nestalih ili razdvojenih od svojih obitelji uslijed oružanih sukoba (kao što su osobe nestale u Domovinskom ratu, oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini, na Kosovu te uslijed Ukrajinske krize), drugih situacija nasilja, prirodnih katastrofa te posljedica migracija ili drugih izvanrednih situacija koje zahtijevaju humanitarno djelovanje. U ovom trenutku kod Hrvatskog Crvenog križa otvoreno je ukupno više od 2.900 zahtjeva za traženjem nestalih osoba.

U Republici Hrvatskoj 30. kolovoza obilježava se i kao Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu. S pijetetom se prisjećamo nestalih osoba, ali i pružamo podršku članovima njihovih obitelji koji svakodnevno, već više od 30 godina žive s nepodnošljivim teretom neizvjesnosti o sudbini njihovih najmilijih. Najveći broj nestalih osoba u evidencijama Hrvatskog Crvenog križa još uvijek se odnosi na traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Skip to content