Mjerenje tlaka i šećera u Tjednu borbe protiv tuberkuloze

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin je 20. rujna 2018. godine organiziralo mjerenje tlaka i šećera za posjetitelje Varaždinske tržnice.

Tako je oko 130 osoba izmjerilo krvni tlak i razinu glukoze u krvi čije su vrijednosti izmjerili volonteri – studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever.

Ova akcija je organizirana u Tjednu borbe protiv tuberkuloze koji se svake godine obilježava od 14. do 21. rujna.

čime se želi ukazati na važnost sprečavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze u našoj zemlji.

Tim se povodom organiziraju različite javnozdravstvene aktivnosti za odrasle osobe (predavanja, tribine) i radionice za djecu i mlade u školama. Jedna od važnih aktivnosti u radu društava Crvenog križa je posjet osobama oboljelim od tuberkuloze, a posebno onima u stanju socijalne potrebe i liječe se u bolnicama ili u svojim kućama.

Prema podacima Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa za 2017. godinu broj osoba oboljelih od tuberkuloze iznosi 9 na 100.000 stanovnika (ukupno 371 osoba). Unatoč vrlo dobroj epidemiološkoj situaciji u Republici Hrvatskoj, na tuberkulozu ipak treba stalno misliti, osobito kod upale pluća koja ne prolazi, dugotrajnog suhog kašlja, gubitka apetita i tjelesne mase.

Nepravilno liječenje tuberkuloze smanjuje mogućnost potpunog izlječenja i može dovesti do razvoja težih oblika multirezistentne tuberkuloze (stvaranje otpornosti prema nekim ili svim lijekovima). Tuberkuloza je izlječiva zarazna bolest ako se pravilno liječi.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije za 2017. godinu od aktivne plućne tuberkuloze boluje 10.4 milijuna ljudi.

Svake godine od tuberkuloze umire 1.7 milijuna ljudi, najviše u zemljama istočne Europe, jugoistočne Azije i područjima Afrike južno od Sahare.

Među osobama zaraženim HIV-om tuberkuloza je postala najčešća pridružena zarazna bolest i vodeći uzrok smrti među oboljelima od AIDS-a. Sve se više uočava porast tuberkuloze kod osoba koje boluju od kronične opstruktivne plućne bolesti, dijabetesa, malignih bolesti ili koje su na neki drugi način oslabljenog imuniteta.

GDCK Varaždin također je posjetilo Opću bolnicu Varaždin – odjel za plućne bolesti Klenovnik i uručilo donaciju pidžama, čarapa i ručnika za potrebe pacijenata. Donacija je uručena 18. rujna 2018. godine.

Skip to content