Osnovan Županijski tim za provedbu programa u sklopu popratnih mjera FEAD projekta

U sklopu projekta “Pomoć u paketu” čiji je glavni cilj je ublažavanje nedostatka hrane i materijalne pomoći i poboljšavanje kvalitete života socijalno najpotrebitijih korisnika na području Varaždinske županije, uz osnovnu aktivnost nabave paketa hrane i higijene, provode se i popratne mjere. Popratne mjere sadrže programa očuvanja zdravlja za djecu i umirovljenike s područja provedbe projekta, kao i kampanju za smanjenje bacanja hrane.

Program za očuvanje zdravlja za umirovljenike:

  • Kako bismo doprinijeli povećanju socijalne uključenosti, osim osiguranja hrane, u sklopu popratnih mjera MD1. osmislili smo program skrbi u lokalnoj zajednici koji ima za cilj osvijestiti važnost zdrave prehrane i potencijalnu prehrambenu kauzalnost somatskih bolesti. Stoga ćemo u sklopu ove popratne mjera provesti program pod nazivom „Zdrava hrana – zdravo tijelo“ u koji će biti uključeno minimalno 100 starijih osoba s područja Varaždinske županije. Osnovan je Županijski tim za provedbu programa „Zdrava hrana- zdravo tijelo“ u kojem se nalaze predstavnici nositelja i partnera projekta; Sanja Pajtak (GDCK Ivanec), Mirjana Jerbić (GDCK Ludbreg), Mirjana Matić Brdar (GDCK Novi Marof) i Sandra Mintas te Filipa Blažon Šumečki (GDCK Varaždin). Prekomjerno i nepotrebno bacanje hrane događa se u čitavom lancu opskrbe hranom, osobito na razini potrošnje pojedinca. Stoga ćemo u sklopu projekta provesti kampanju kojoj joj cilj smanjiti bacanje hrane u kućanstvu i potaknuti građanstvo na doniranje hrane u krajnjim korisnicima ili humanitarnim organizacijama.

Program za očuvanje zdravlja za djecu:

  • Provesti će se program zdravstvenog odgoja i prosvjećivanje djece koja su u programima predškole i učenici prvih razreda Osnovnih škola s većim udjelom učenika pripadnika ranjivih skupina nižeg socioekonomskog statusa radi njihova boljeg socijalnog uključivanja, smanjenja mogućnosti širenja zaraznih bolesti i očuvanja zdravlja građana. U program će biti uključeno minimalno 100 djece i provest će se minimalno 12 radionica o očuvanju zdravlja. Osnovan je Županijski tim za provedbu programa za očuvanje zdravlja za djecu u kojem se nalaze predstavnici nositelja i partnera projekta; Sanja Pajtak (GDCK Ivanec), Mirjana Jerbić (GDCK Ludbreg), Mirjana Matić Brdar (GDCK Novi Marof) i Sandra Mintas te Filipa Blažon Šumečki (GDCK Varaždin).

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u okviru odgovora Unije na pandemiju bolesti COVID-19. Sadržaj ove objave u isključivoj je odgovornosti GDCK Varaždin.

 

Skip to content