S Medom Juricom sigurno u školu 2022.

GDCK Varaždin već tradicionalno u suradnji sa policijom provodi akciju “S Medom Juricom sigurno u školu”. Cilj akcije je prvašiće upoznati s osnovama sigurnog ponašanja u prometu i osnovama prve pomoći kao i brige za druge. Akcija je u dva djela- pozdrav prvašićima ispred škole u prvom tjednu nastave, gdje ih dočekuju djelatnici policije i GDCK Varaždin kao i maskota Crvenog križa Medo Jurica uz podjelu informativno – preventivnih letaka sa savjetima za učenike i roditelje. Također smo sudjelovali u akciji “Sigurno u školu” u organizaciji Hrvatskog autokluba i uz potporu Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije i MUP-a, 6. rujna, na Trgu slobode u Varaždinu. 

U drugom djelu akcije “S Medom Juricom sigurno u školu” GDCK Varaždin provodi edukativne radionice u svim osnovnim školama na području svog djelovanja. U sklopu radionica djelatnici policije i Crvenog križa upoznaju prvašiće s osnovama sigurnog ponašanja u prometu, osnovama prve pomoć i torbicom prve pomoći te važnosti empatije i brige za bližnje. Svi prvašići dobivaju edukativni slikovnicu “Medo Jurica kreće u školu” a, svaki prvi razred i svog razrednog plišanog medu koji im ostaje kao trajni podsjetnik da treba brinuti za druge. Tako obilazimo 21 osnovnu školu i ( i 10 područnih) sa radionicom za sve prve razrede. 

Radionice za prve razrede dio su Preventivnog programa Gradskog društva Crvenog križa Varaždin koji omogućuje djeci stjecanje novih znanja, vještina i sposobnosti za humaniji, zdraviji i sigurniji život. Obuhvaća područja Zaštite zdravlja i Humanih vrednota te Osobnog i socijalnog razvoja, a temeljen je na iskustvenom učenju. Cilj programa je razvijanje kvalitetnog odnosa prema sebi i drugima u zajednici kroz učenje o humanim odnosima među ljudima, uvažavanju različitosti, suosjećanju i tolerantnosti te odgovornosti za vlastito zdravlje i posljedično očuvanju zdravlja uže životne zajednice.  Ovim programom želi se potaknuti aktivno sudjelovanje djece u društvenom životu i promicati njihovu odgovornost prema općem društvenom dobru, prirodi te prema sebi samima i drugima. Također, kroz ovaj program želi se dodatno osnažiti suradnja škola s lokalnom zajednicom i udrugama. Radionice se temeljene na Kurikulumu međupredmetne teme Osobni i socijalni razvoj[1] za osnovne i srednje škole i Zdravlje[2], Održivi razvoj[3] i Kurikulumu nastavnog predmeta Priroda i društvo za osnovne škole[4].

Aktivnosti su podijeljene u 4 tematske cjeline: Prva pomoć (3), Promocija zdravog načina života (7) Priprema za krizne situacije (2) i Održivi razvoj (2).

[1] MZO (2019). Kurikulum međupredmetne teme Osobni i socij3alni razvoj za osnovne i srednje škole. MZO: Zagreb.

[2] MZO (2019). Kurikulum međupredmetne teme Zdravlje za osnovne i srednje škole. MZO: Zagreb.

[3] MZO (2019). Kurikulum međupredmetne teme Održivi razvoj za osnovne i srednje škole. Zagreb: MZO.

[4] MZO (2019). Kurikulum nastavnog predmeta Priroda i društvo za osnovne škole. Zagreb: MZO.

Svim osnovnim školama na području našeg djelovanja također su poslane informacije o preventivnom programu GDCK Varaždin, kao i popis besplatnih radionica koje možemo odraditi u njihovim školama. Nastojimo u svakoj od škola uz radionice za prve razrede održati i radionice kodeksa sigurnosti na vodi za 3./4. razrede te za osme razrede radionice za prevenciju ovisnosti.

 

Skip to content