SVJETSKI DAN DDK – 14. lipnja 2024.

Na današnji dan prije 20 godina prvi put obilježen je Svjetski dan darivatelja krvi – 14. lipnja.
U svibnju 2005. godine, tijekom 58. Svjetske Zdravstvene Skupštine, ministri Zdravstva iz cijelog svijeta jednoglasno su donijeli Deklaraciju kojom se obvezuju na ustrajnu podršku dobrovoljnom davalaštvu krvi.
Putem Rezolucije WHA58.13, odredili su 14. Iipnja kao Svjetski dan darivatelja krvi.
Rezolucija potiče države članice da podržavaju i osiguravaju provođenje dobro organiziranih, nacionalno koordiniranih i održivih programa prikupljanja krvi. Tako ustrojen i kontroliran sustav omogućuje prikupljanje dovoljne količine sigurne krvi za potrebe oboljelih osoba.
Nažalost, u mnogo zemalja potrebe premašuju dostupnost, čime je opskrba sigurnom i kvalitetnom krvlju dovedena u pitanje. Dobrovoljni davatelji krvi srž su sigurnih i dostatnih zaliha krvi, međutim bitno je istaknuti i ulogu koju čine dobrovoljni davatelji plazme i krvnih pripravaka u liječenju osoba sa širokim rasponom kroničnih oboljenja, kao što su hemofilija i bolesti imunološkog sustava.

Dvadeseta obljetnica Svjetskog dana darivatelja krvi, ove 2024. godine predstavlja važnu priliku za osvrt na postignuća, suočavanje s izazovima i razmišljanje o budućnosti u kojoj bi sigurna transfuzija krvi bila podjednako dostupna svima.

GDCK Varaždin čestita svim darivateljima njihov dan – Svjetski dan darivatelja krvi uz zahvalu za svaku dozu darovane krvi! Hvala Vam!

Skip to content