Završna konferencija projekta “Nauči i pruži potporu u lokalnoj zajednici”

U Varaždinu u palači Herzer, 7. srpnja 2020., Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin održalo je konferenciju za medije za EU projekt „Nauči pruži potporu u lokalnoj zajednici“. Na konferenciji su predstavljene aktivnosti koje su se odradile i rezultati nastali u 30 mjeseci provedbe projekta.

Na početku konferencije, sve prisutne je pozdravila ravnateljica GDCK Varaždin, Sandra Mintas dok im se ispred partnera na projektu obratila zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina, Sandra Malenica.

Preko projekta GDCK Varaždin zaposlio je 14 žena koje su dvije godine svakodnevno pružale uslugu Pomoći i podrške starijim i nemoćnim osobama na području Varaždina i općina Vidovec, Jalžabet i Trnovec Bartolovečki. Rad na terenu započeo je  u svibnju 2018. godine i trajao je do 30. travnja 2020.

Nositelj projekta je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, a partneri projekta su Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Varaždin, Centar za socijalnu skrb Varaždin, Grad Varaždin, Općina Vidovec, Općina Jalžabet i Općina Trnovec Bartolovečki. Projekt je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, a vrijednost projekta je malo više od 2 milijuna kuna.

Projekt je ukupnog trajanja 30 mjeseci i traje do 19.7.2020.

Kroz rad na terenu i zapošljavanje 19 dugotrajno nezaposlenih žena ostvaren je osnovi cilj projekta- Zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih žena i povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada te pružanje pomoći podrške starijim i nemoćnim osobama na području Varaždina i varaždinskog prstena.

U 2 godine pružanja usluge na terenu zaposleno je sveukupno 19 nezaposlenih žena starije životne dobi. Istovremeno je u svakom mjesecu bilo zaposleno 14 žena, od kojih je 5 bilo na području grada Varaždina, 4 na području općine Vidovec, 3 na području općine Jalžabet i 2 na području općine Trnovec Bartolovečki.

Za vrijeme pružanja dvogodišnjeg programa Potpore i podrške u lokalnoj zajednici, bila je dostupna kontinuirana usluga (od ponedjeljka do petka) za korisnike koji su uslugu dobivali besplatno, a količina i vrsta usluge dobivala se prema potrebi korisnika. Jedna žena pružala je na mjesečnoj razini uslugu za minimalno 5 različitih korisnika te je tako u dvije godine uslugu pomoći primilo 138 različitih korisnika. Korisnici Programa na mjesečnoj razini dobivali su i besplatne pakete potrepština za održavanje kućanstva i higijenskih potrepština. U 24 mjeseci provedbe Programa podijeljeno je 1520 paketa.

Svim djelatnicama je ponuđena mogućnost besplatne verificirane edukacije. Od 14 žena 8 ih se odlučilo za edukaciju (3 za slastičarke, 3 za gerontodomaćice i 2 za maserke) i u sklopu konferencije biti će i podjela uvjerenja o osposobljenosti za rad ženama koje su završile verificirane programe edukacije u sklopu projekta. Uvjerenja je ženama uručio ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Čakovecm gosp. Mario Zamuda.

GDCK Varaždin zahvaljuje svima koji su sudjelovali u organizaciji i provedbi projekta te posebno partnerima ovog projekta na odličnoj suradnji temeljem koje je vrlo uspješno proveden ovaj projekt. Također se nada nastavku odlične suradnje i u provedbi nastavka ovog projekta „Nauči i pruži potporu lokalnoj zajednici 2“ koji je u procesu odobrenja. 

Skip to content