Aktivnosti GDCK Varaždin u prihvatu izbjeglica

Ravnateljstvo civilne zaštite (RCZ) zaduženo je za organiziranje i koordinaciju smještaja izbjeglica, ukoliko nemaju već dogovoren privatni smještaj. Građani koji nude privatni smještaj izbjeglicama prijavljuju ga u Ravnateljstvo civilne zaštite na: rcz.zbrinjavanje@mup.hr  odnosno na 112.

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin poziva osobe iz Ukrajine koje su u Hrvatsku ušle i smjestile se u privatnom aranžmanu na području Varaždina i okolnih 10 općina, da se jave u GDCK Varaždin  na broj 042/214-496, ck-varazdin@vz.t-com.hr,  kako bi ih se evidentiralo te im se osigurala potrebna pomoć. Također, društvima Crvenoga križa mogu se javiti i sve one osobe koje su iz organiziranog smještaja otišle u privatni smještaj u različite dijelove Hrvatske. Svi oni u Crvenome križu mogu dobiti humanitarnu pomoć (hranu, higijenu, odjeću, posteljinu…) i psihosocijalnu podršku, kao i usluge Službe traženja.

Budući da se u našoj zemlji trenutno nalazi manji broj izbjeglica, Hrvatski Crveni križ uspješno odgovara na njihove potrebe iz postojećeg stanja zaliha. Trenutno se ne prikupljaju materijalne donacije za Ukrajinu i okolne zemlje jer nacionalna društva Crvenih križeva u tim zemljama odgovaraju na potrebe pristiglih ljudi. Hrvatski Crveni križ u kontaktu je s njima i u ovome trenutku nisu iskazali potrebe za dodatnim materijalnim donacijama a ukoliko iskažu potrebe, Hrvatski Crveni križ obavijestit će javnost.

Hrvatski Crveni križ pokrenuo je apel za pomoć izbjeglom i raseljenom stanovništvu uslijed ukrajinske krize. Svi oni koji žele pomoći, mogu to učiniti uplatom na žiro račun:
IBAN: HR0923600001503056530
Poziv na broj odobrenja : 705
Banka: Zagrebačka banka d.d., Zagreb, Trg bana J. Jelačića 10
Primatelj: Hrvatski Crveni križ, Ulica Crvenog križa 14-16, Zagreb
Za uplate iz inozemstva BIC (SWIFT) kod: ZABAHR2XXXX
Donirati se može i putem aplikacija za mobilno bankarstvo koristeći 2D barkod.
Sva prikupljena sredstva bit će namijenjena za pomoć izbjeglom i raseljenom stanovništvu o kojemu skrbe članice Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na području Ukrajine i drugih država koje su prihvatile izbjeglice i svakodnevno im pružaju potrebnu pomoć, uključujući i Hrvatsku.

VOLONTERI: Trenutno postoji potreba za prevoditeljima s ukrajinskog jezika i svi oni koji u tom dijelu mogu pomoći, a da su na području Varaždina i okolnih 10 općina, molimo da se jave na e-mail: ck-varazdin@vz.t-com.hr  ili na broj 042/214-496. Prevoditelji sa ostalih područja javljaju se u HCK na ukrajinska-kriza@hck.hr . 

Svi volonteri mogu se javiti na PRIJAVNICA ZA VOLONTERE 2022 

Skip to content