GDCK Varaždin- koordinirana pomoć potresom pogođenim područjima

GDCK Varaždin od prvog je dana sa stradalima u Sisačko-moslavačkoj županiji i u tome surađuje sa lokalnim organizacijama i privatnicima- svi zajedno za koordiniranu pomoć onima koja je pomoć i najpotrebnija. Odmah isti dan po prvom velikom potresu uputili smo apel građanima i počeli smo sakupljati i sortirati humanitarnu pomoć koju smo dnevno slali u potresom pogođena područja. Taj dio logističkog posla bi je iznimno važan jer je pomoć potrebnima stizala sortirana i mogla je odmah u distribuciju. Ovim putem se zahvaljujemo svim ljudima dobre volje i svim tvrtkama koji su se odmah odazvali i dostavili svoje donacije! Velika hvala ide i našim volonterima koji od prvog dana pomažu u zaprimanju i sortiranju humanitarne pomoći! Također se najtoplije zahvaljujemo organizacijama koje su dio tih donacija već od prvog dana dostavili direktno ljudima u potrebi na terenu – Udruga navijača White Stones, Klesarstvo Frntić, Udruga ratnih veterana prve gardijske brigade Tigrovi, Udruga specijalne jedinice policije PU Varaždinske “Roda”, Udruga veterana 7. Gardijske brigade Puma, Udruga sportske rekreacije Mirko Relac Poljana Biškupečka i Županijsko društvo Crvenog križa Varaždin.

Prvu veću donaciju humanitarne pomoći za stradale u potresu, pun šleper sa 5,6 tona hrane, 1,5 tona higijene, 1744 l vode, 143 kg hrane za životinje, grijalica, punjače baterija GDCK Varaždin dostavio je  već 2. siječnja 2021. u distributivni centar u Sisak. Veliko hvala Autoprijevozniku Siniši Vincekoviću iz Varaždina na besplatnom prijevozu i pomoći! Nakon te dostave nastavile su se redovite dostave donacija hrane, higijene, tople obuće, donjeg rublja, grijalica i ostalih potrepština. Do danas je prema potresom pogođenom području preko GDCK Varaždin dostavljeno 16.990,73 kg hrane, 1.912,50 l vode, 2.402,55 kg higijene, 51,20 kg odjeće i obuće, 110,30 kg deka, 28 grijalica, 1 agregat, 1 šator, 23 komada punjača, 27 lampi i 178 kg hrane za životinje. Ovog petka dostaviti ćemo novo zaprimljene donacije donjeg rublja i paketa inicijative „Žena ženi“.

Osim dostava donacija u područja pogođena potresom brinemo i za osobe i obitelji koje su se zbog potresa morale preseliti i utočište su našli u našoj županiji. Pomažemo im paketima hrane i higijene, besplatnom odjećom i prijevozom te pomažemo u rješavanju njihovih prava.

Posebice se ponosimo našim volonterima koji su se iskazali pomažući od samog početka krizne situacije izazvane potresima. Do danas je u akcijama pružanja pomoći za potresom pogođena područja sudjelovalo 40 volontera GDCK Varaždin i ukupno su ostvarili 357 sati volontiranja, od kojih je 193 ostvareno na potresom pogođenim područjima.

Naši volonteri volontiraju na području Varaždina i okolnih 10 općina (zaprimanje, sortiranje i distribucija humanitarne pomoći)  i na terenu u nekom od potresom pogođenih područja.

Za volontiranje na potresom pogođenom području postoje dvije opcije: Prva je volontiranje na jedan dan (rad u skladištu ili rad na terenu), a druga je u trajanju od pet dana kontinuirano u sklopu interventnog tima (fiksni datumi). Svi volonteri na teren idu u timovima, sa organiziranim prijevozom, prehranom i prenoćištem. GDCK Varaždin sa svim volonterima potpisuje ugovore i ostale potrebne dokumente prije njihovog odlaska na teren i osigurava zaštitnu opremu.

Trenutno se u Petrinji nalazi Interventni tim GDCK Varaždin u petodnevnoj misiji. Naš tim je zadužen za distribuciju hrane- pakiranje, prijevoz do distributivnih točaka u okolicu Petrinje i podjela samim građanima te prema potrebi dostavlja humanitarnu pomoć na terenu.

Svi koji se žele priključiti i sami postati volonteri GDCK Varaždin mogu to učiniti na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/ob8KEThff9AyY19HA

Zavaljujemo svim donatorima koji su otvorili svoje srce i donirali prijeko potrebnu hranu, higijenu i potrepštine; Auto centar Dakra d.o.o., Rock and Work d.o.o., Fanon d.o.o., TP Varaždin d.o.o., Zlatno zrno d.o.o., Branka d.o.o., Sveučilište Sjever, Dječji vrtić „Bajka“, OPG Marija Cafuk, OPG Dražen Đurđek, Dalbo d.o.o., OPG Tomica Pozder, Reformisti,  HGSS – stanica Varaždin, Drogerija „Muller“, Općina Petrijanec – i svim ostalim donatorima koji su u svojoj donaciji željeli ostati anonimni!

Skip to content