GDCK Varaždin na Sportskom danu za djecu i mlade s oštećenjem sluha

Hrvatski sportski savez gluhih je 1. travnja u Varaždinu organizirao Sportski dan za djecu i mlade s oštećenjem sluha, a u sklopu Programa uključivanja djece i mladih s oštećenjem sluha u redovan sustav sporta.

Na sportskom danu u Varaždinu treneri su demonstrirali nogomet, košarku, odbojku i razne druge sportove, a GDCK Varaždin demonstrirao je prvu pomoć i edukativne programe koje provodimo u školama. Djeca su imala priliku sami isprobati reanimirati srce na lutki, zbrinuti ozljeđenog prijatelja i učili su kako pravilno staviti flaster.  Šahovsko društvo iz Varaždina djeci pokazalo osnove šaha, a sudjelovalo je 10 djece iz Varaždina i okolice, kojima se pridružilo šestero članova iz Zagreba i četvero iz Osijeka. Uz trenere su bile i prevoditeljice hrvatskog znakovnog jezika.

Tjelesna aktivnost ima veliku transformacijsku i rehabilitacijsku ulogu, te je jako važna za integraciju gluhih osoba u okolinu, prevladavanje osjećaja izgubljenosti, osjećaja manje vrijednosti u odnosu na drugu djecu te osjećaja nemogućnosti bavljenja sportom. Uključivanje u svakodnevan život gluhe djece i njihova uspješna resocijalizacija u društvo je cilj programa koji Hrvatski sportski savez gluhih uz pomoć profesionalnog tima kineziologa već neko vrijeme provodi u Zagrebu i Splitu, a neizmjerno nas veseli da smo ovim proširili naš krug djelovanja – zaključio je Oliver Lušić, predsjednik Hrvatskog sportskog saveza gluhih. GDCK Varaždin zahvaljuje se organizatorima na prilici da im u tom plemenitom cilju pomogne.

 

Skip to content