GDCK Varaždin na treningu “Community-based mental health and psychosocial support” u Budimpešti

Ovaj tjedan naše kolegice Ela Okreša Đurić iz Gradskog društva Crvenog križa Varaždin i Nikolina Stanković iz Službe za zaštitu migranata HCK sudjeluju na treningu “Community-based mental health and psychosocial support” kojeg organizira regionalni ured IFRC-a u Budimpešti u suradnji sa stručnjacima iz Referentnog centra za psihosocijalnu podršku IFRC-a u sklopu projekta EU4Health.

Glavna tema ovog treninga je kako uključiti raseljene osobe iz Ukrajine u planiranje, osmišljavanje i provedbu aktivnosti s ciljem jačanja psihološke otpornosti i unaprijeđenje mentalnog zdravlja.

Kroz intenzivnih pet dana treninga usvajale su nova znanja i vještine s ciljem unaprijeđenja svakodnevnog rada u području pružanja psihosocijalne podrške kako osobama rasljenima iz Ukrajine tako i lokalnoj zajednici.

Tijekom treninga, Nikolina je imala priliku kolegicama i kolegama iz 25 nacionalih društava Crvenog križa predstaviti primjere dobre prakse koje se provode u radu s raseljenim osobama iz Ukrajine u sklopu programa Hrvatskog Crvenog križa.

Jedna od ključnih poruka treninga jest da učinkovitost intervencija u području mentalnog zdravlja i psihosocijalne podrške leži u njihovoj povezanosti s kulturnim kontekstom zajednice i svakodnevnim situacijama pojedinaca što je posebno važno u radu s osobama koje su u procesu integracije u novo društvo.

Stoga smo ponosni što smo dio #EU4Health programa koji ima za cilj jačanje znanja i iskustava nacionalnih društava u uspostavljanju i jačanju programa mentalnog zdravlja i psihosocijalne podrške. Kroz ovakve projekte i treninge, povezujemo i dijelimo znanja i iskustva kako bismo pružili što kvalitetniju podršku onima kojima je najpotrebnija.

 

 

Skip to content