GDCK Varaždin obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

U Hrvatskoj se 25. listopada obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi, a organizirao ju je Hrvatski Crveni križ, organizacija koja danas okuplja najveći broj darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj i osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi. Hrvatski Crveni križ u svojim redovima trenutno broji oko 150 000 aktivnih darivatelja krvi (žene 20 posto, muškarci 80 posto). Zabilježeno su i 9292 osobe koje su prvi puta dale krv. Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin i ove će godine obilježiti Dan dobrovoljnih davatelja krvi (25. listopada ) svečanom podjelom zahvalnica višestrukim darivateljima krvi. Podjela se organizira kako bi se višestrukim darivateljima zahvalilo na dugogodišnjem darivanju krvi i  promicanju darivanja krvi u gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji.

GDCK Varaždin u suradnji s Odjelom za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin već niz godina prikupi više doza krvi od planiranih 5.300 doza prema godišnjem planu. Tako je ove godine u prvih devet mjeseci prikupljeno 4.882 doza krvi, a posebno nas veseli podatak da je 375 osoba prvi puta dalo krv. Ovi podaci govore o velikoj humanosti i nesebičnosti naših sugrađana koji se redovito odazivaju na akcije darivanja krvi.

Na ovogodišnjoj svečanoj podjeli,  ukupno 70 darivatelja krvi primit će zahvalnice, i to:

za 35 davanja krvi –  7 darivateljice

za 55 davanja krvi – 1 darivateljica

za 50 davanja krvi – 41 darivatelja

za 75 davanja krvi –  17 darivatelja

za 100 davanja krvi – 4 darivatelja

Te za izvanredan uspjeh 2 darivatelja sa 125 davanja krvi.

Bez darivatelja krvi nema zdrave i dostupne krvi stoga Hrvatski Crveni križ ulaže velike napore da ti ljudi budu prepoznati i cijenjeni. Duboko svjesni važnosti i uloge darivatelja krvi, Hrvatski Crveni križ svim plemenitim ljudima koji stoje iza bezbroj spašenih života, od srca čestita Dan dobrovoljnih davatelja krvi! Hvala vam!

Skip to content