GDCK Varaždin potpisalo gotovo 3 milijuna kuna vrijedan ugovor za sredstva iz FEAD-a za pomoć najpotrebitijima

Gradskom društvu Crvenog križa Varaždin odobren je projekt “Pomoć u paketu” u iznosu 2.915.291,34 kuna bespovratnih sredstava iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), dodatnih sredstava koja su dostupna za FEAD iz Pomoći za oporavak kohezije i teritorija Europe (REACT- EU).

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike donijelo je 17. ožujka 2022. godine Odluku o financiranju projekta,  a svečanost potpisivanja ugovora održana je u Zagrebu u hotelu Sheraton u petak 25. ožujka 2022.

Sandra Mintas, ravnateljica GDCK Varaždin potpisala je ugovor, a uručio ga je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. Tim činom potpisa projekt je počeo s provedbom i trajat će 12 mjeseci i provoditi se na području Varaždinske županije. Uz nositelja GDCK Varaždin, partneri u projektu su gradska društva Crvenog križa iz naše županije; GDCK Ivanec, GDCK Ludbreg i  GDCK Novi Marof.

GDCK Varaždin prijavilo je projekt “Pomoć u paketu” na natječaju Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, u okviru Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć, a pod nazivom “Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći – faza IV”.

Glavna aktivnost je nabava i podjela paketa hrane i higijene, kojima će se nastojati ublažiti siromaštvo za oko dvije tisuće korisnika na području naše županije (samci i kućanstva korisnici Zajamčene minimalne naknade). Paketi s hranom uključivat će osnovne prehrambene namirnice poput ulja, brašna, soli, šećera, tjestenine, mlijeka, konzervi i drugoga, dok će u paketima higijene biti sapuni, šamponi, paste za zube, prašak za pranje rublja, toaletni papir i drugo.

Osim navedenih aktivnosti nabave i podjele paketa s hranom i higijenom, GDCK Varaždin i partnerske organizacije u sklopu projekta provodit će popratne mjere programa očuvanja zdravlja za djecu i umirovljenike s područja provedbe projekta.

Cilj projekta je ublažavanje nedostatka hrane i materijalne pomoći i poboljšavanje kvalitete života socijalno najpotrebitijih korisnika na području Varaždinske županije.

 

 

 

 

 

Skip to content