Jumicar program u V. osnovnoj školi

GDCK Varaždin sudjelovalo je u ponedjeljak, 24. listopada 2016. u V. osnovnoj školi u održavanju edukacijskog koncepta preventivnog odgoja djece u cestovnom  prometu pod nazivom Jumicar.  Osnovni cilj programa je razvijanje dječje svijesti o sigurnosti u cestovnom prometu. Iskustvo milijuna djece širom Europe potvrđuje ideju koncepta “educirati o sigurnosti u cestovnom prometu na lak, originalan i zabavan način”.
Učenici drugih i trećih razreda prvo su odradili teorijski dio koji traje 45 min, a sastoji se od multimedijskog predavanja na kojem djeca uz interaktivnu nastavu uče o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu. Praktični dio obavljao se na poligonu postavljenom na školskom igralištu. Učenici su samostalno upravljajući automobilima za obuku  imali mogućnost iz perspektive vozača uočiti sve poteškoće i opasnosti koje proizlaze iz cestovnog prometa.
GDCK Varaždin sudjelovalo je u projektu provedbom kratkih edukativnih radionica iz pružanja prve pomoći kroz koju su učenici mogli naučiti kako pozvati hitnu pomoć, prepoznati besvjesno stanje i pravilno postavljanje osobe u bočni položaj te kako reagirati i pružiti pomoć prilkom ozljeda poput ogrebotina, porezotina, krvarenja iz nosa ili loma ruke. Također su se upoznali sa sadržajem torbice prve pomoći i saznali sve što ih zanima vezano za pružanje prve pomoći. Radionicu su proveli djelatnici GDCK Varaždin Josip Kanižić i Renata Pavetić.
U izvedbi ove obuke koordinirano su sudjelovali timovi Jumicara, prometne policije, Crvenog križa i Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina.

Skip to content