Korisnici projekta “Nauči i pruži potporu u lokalnoj zajednici” informirani o mjerama za zaštitu od vrućina

S obzirom da smo ušli u sezonu visokih temperatura GDCK Varaždin se u sklopu akcije „Zaštitimo se od vrućine“ obratio direktno najugroženijim skupinama – starijim osobama i kroničnim bolesnicima – krajnjim korisnicima programa potpore i podrške za starije i nemoćne osobe projekta „Nauči i pruži potporu lokalnoj zajednici“ financiranog iz EU fonda.

Djelatnice na programu informirane su o znakovima toplinskog udara, zbrinjavanju unesrećene osobe u slučaju toplinskog udara te o tome kako se zaštititi od toplinskog udara. Tako su o mjerama zaštite od vrućina informirale korisnike prilikom obilaska te im podijelile promidžbeni materijal za zaštitu od velike vrućine u obliku lepeza za hlađenje koje je izradio Hrvatski Crveni križ u sklopu ovogodišnjeg Akcijskog plana za ublažavanje posljedica toplinskog udara pod vodstvom Ministarstva zdravlja RH.

Također su ih upozorile na  preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe, naročito one oboljele od kardiovaskularnih i drugih kroničnih bolesti, kod izlaganja visokim temperaturama zraka iznad 30 °C.

Zbog najavljenih visokih temperatura bitno je pridržavati se liječničkih preporuka, kao i izbjegavati boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, češće piti dovoljno tekućine izbjegavajući kavu, alkohol i gazirana pića, jesti lako probavljivu hranu, izbjegavati teške tjelesne napore, nositi prozračnu i svijetlu odjeću te šešir i sunčane naočale.

Skip to content