Obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se svake godine od 15. studenog do 15. prosinca, s ciljem upozoravanja i senzibiliziranja javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti, a osobito droga.

Tako je 03. studenog 2019. godine Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin u zajedničkoj suradnji s Policijskom postajom Varaždin  provelo edukativnu radionicu pod nazivom „Piti ili ne piti – pitanje je sad ?“ u osnovnoj školi Šemovec.

Tako su se učenici osmih razreda kroz kratko predavanje upoznali sa osnovnim informacijama o alkoholu, koncentraciji alkohola u krvi, razinama alkoholiziranosti, načinu razgradnje alkohola u tijelu i posljedicama prekomjernog uzimanja alkohola te nastanku ovisnosti. Također su se upoznali i sa zakonskim osnovama te kaznama u slučaju delikvencije i neodgovornog ponašanja.

Kroz praktični dio radionice i upotrebom rekvizita tzv. „pijanih naočala“ koje simuliraju određene stupnjeve pijanstva, učenici su mogli uvidjeti kako alkohol djeluje na ljudske funkcije i mijenja našu percepciju okoline.

Provedbom ovakvih interaktivnih edukativnih radionica želi se mlade upozoriti na posljedice i rizike prekomjernog uzimanja alkohola te smanjiti rizična ponašanja i unaprijediti pozitivan i zdrav razvoj djece i mladih.

Radionicu su proveli Vjeran Marić, medicinski tehničar i Siniša Lah, službenik za prevenciju Policijske postaje Varaždin.

 

Skip to content