Obnova znanja iz prve pomoći i DDK za djelatnike PU varaždinske

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin organiziralo je u suradnji s Odjelom za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin akciju dobrovoljnog davanja krvi za djelatnike PU varaždinske, u srijedu 25. rujna.

Odaziv na akciju koja se već tradicionalno organizira svake godine povodom Dana policije je bio vrlo dobar tako da je prikupljeno ukupno 38  doza krvi. Interes za darivanje je pokazalo  44  osobe dok je  6  njih odbijeno iz zdravstvenih razloga. Broj aktivnih davaoca PU varaždinske inače iznosi oko 70 što je velik broj s obzirom na broj djelatnika, a koji se i tijekom cijele godine rado odazivaju na pozive u Opću bolnicu kada nedostaje određena krvna grupa.

U četvrtak, 26. rujna je održano i  predavanje iz obnove znanja pružanja prve pomoći za djelatnike PU varaždinske.

To je nastavak dobre suradnje s PU varaždinskom čiji su djelatnici pokazali interes za obnovom znanja iz pružanja prve pomoći s obzirom da se oni vrlo često nađu prvi na mjestu nesreće koje nerijetko zahtijevaju hitnu intervenciju.

Predavanje je održao licencirani predavač Hrvatskog Crvenog križa, dr. Marko Kekić koji je na zanimljiv način prezentirao kako pravilno postupiti u slučaju kada je pružanje prve pomoći nužno da se nekome spasi život. Oko pedeset  prisutnih djelatnika PU varaždinske moglo je isprobati kako izvesti kardio pulmonalnu reanimaciju, postavljanje osobe u bočni položaj, kako zaustaviti krvarenje ili imobilizirati ozlijeđeni dio tijela.

 

 

Ravnateljica GDCK Varaždin

Sandra Mintas, dipl.ing.

Skip to content