Tjedan borbe protiv tuberkuloze, 14.-21. rujan

Hrvatski Crveni križ u okviru programa za zaštitu zdravlja svake godine, od 14. do 21. rujna, obilježava Tjedan borbe protiv tuberkuloze. Tjedan se provodi u suradnji sa zdravstvenim djelatnicima domova zdravlja, bolnica, zavoda za javno zdravstvo i škola u cijeloj zemlji te se raznim aktivnostima nastoji upozoriti građane na rano  prepoznavanje, širenje i pravilno liječenje tuberkuloze

Aktivnosti kojima je Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin obilježilo Tjedna borbe protiv tuberkuloze su podjela prehrambeno-higijenskih paketa za oboljele te podjela  edukativnih brošura i radionicama u osnovnim školama.

Tako su učenici VI Osnovne škole pod vodstvom mentorice Mihaele Vrbnjak Grđan izradili plakat i prezentaciju o uzročniku tuberkuloze te na taj način naučili kako se pravilno zaštiti i  prepoznati bolest tuberkuloze koja je još uvijek prisutna i na području Hrvatske. Prema službenim podacima u Hrvatskoj je posljednjih desetljeća zabilježen pad broja osoba oboljelih od  tuberkuloze  koji je u 2011. godini iznosio 19 oboljelih na 100 tisuća stanovnika.

Tuberkuloza prestaje biti javno-zdravstveni problem kad broj oboljelih iznosi 10 na 100 tisuća stanovnika.

 

Ravnatelj GDCK Varaždin

Sandra Mintas, dipl.ing.

Skip to content