Održana konferencija za medije projekta „Nauči i pruži potporu u lokalnoj zajednici“

Jučer, 27.11.2018. je u Varaždinu u palači Herzer Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin održalo konferenciju za medije za EU projekt „Nauči pruži potporu u lokalnoj zajednici“. Na konferenciji su bile predstavljene aktivnosti koje su se odradile u proteklih 10 mjeseci provedbe projekta i predstavljene nadolazeće aktivnosti, te su ženama zaposlenima na projektu podijeljeni mali pokloni zahvale za dosadašnji rad.

Preko projekta GDCK Varaždin zaposlio je 14 žena koje svakodnevno pružaju uslugu Pomoći i podrške starijim i nemoćnim osobama na području Varaždina i općina Vidovec, Jalžabet i Trnovec Bartolovečki. Predviđeno trajanje projekta je 30 mjeseci, dok je za rad na terenu, odnosno provedbu programa Potpore i podrške za starije i nemoćne predviđeno trajanje 24 mjeseca. Rad na terenu započeo je  u svibnju ove godine  i trajati će do travnja 2020.

Nositelj projekta je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, a partneri projekta su Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Varaždin, Centar za socijalnu skrb Varaždin, Grad Varaždin, Općina Vidovec, Općina Jalžabet i Općina Trnovec Bartolovečki. Projekt je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, a vrijednost projekta je malo više od 2 milijuna kuna.

Konferenciju je otvorila i vodila predsjednica GDCK Varaždin Branka Rodek, a prvi govornik bio je gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok, koji je tom prilikom izjavio: “Svi znamo da je jedna od najtežih poteškoća s kojom se suočava svaka sredina, grad, zajednica i društvo, upravo isključivost teško zapošljivih osoba i osoba koje su dugotrajno nezaposlene, a osobito kad je riječ o ženama, na tržištu rada je takva potreba još izraženija. Zato mi je drago što se ovaj projekt provodi u gradu Varaždinu i ovim općinama i što je Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin apliciralo te su im odobrena sredstva za provedbu projekta. Projekt se u Varaždinu dobro odvija i to je ustvari nastavak onih aktivnosti koje GDCK Varaždin provodi i bez fondova. Odnosno, ne čekamo EU fondove kako bi nas potaknuli na solidarnost, na brigu za zdravlje, na podupiranje i jačanje zaštite ljudskih prava, brigu za starije osobe, nestale osobe, za sve one koji žive u disfunkcionalnim zajednicama, nego smo to i do sad radili, a ovaj projekt dokazuje da za to možemo koristiti i sredstva EU. Nadam se da će biti još ovakvih projekata i da će GDCK Varaždin u suradnji s Gradom Varaždinom i daleko više sredstava povući za sve buduće projekte“

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Varaždin Sibila Krajnik predstavila je koju ulogu u projektu ima CZSS Varaždin kao obavezni partner, te izvijestila da je CZSS Varaždin do sada u sklopu ovog projekta napravio provjeru za više od 150 starijih i nemoćnih osoba, odnosno potencijalnih korisnika programa Potpore i podrške. Predstojnica regionalnog ureda Varaždin Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Branka Šaško predstavila je Program zapošljavanja žena „Zaželi“ u sklopu kojeg je i ovaj projekt. Napomenula je da je Program „Zaželi“ financiran iz Europskog socijalnog fonda te da se iz tog fonda na razini države za „Zaželi“ do 2020. godine planira utrošiti milijardu kuna.

Ravnateljica GDCK Varaždin, ujedno i voditeljica projekta, Sandra Mintas, obratila se nazočnima sa osnovnim informacijama o projektu i njegovoj provedbi.

Napomenula je da je kroz rad na terenu i zapošljavanje 14 dugotrajno nezaposlenih žena ostvaren osnovi cilj projekta- Zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih žena i povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada te pružanje pomoći podrške starijim i nemoćnim osobama na području Varaždina i varaždinskog prstena.

Sandra Mintas tom je prilikom izjavila: „Zaposlene žene svakodnevno pružaju uslugu Potpore i podrške za starije i nemoćne, a trenutni broj korisnika je 93, što su 33 osobe više od ukupnog broja planiranog projektom a na listi čekanja nalazi se još tridesetak starijih i nemoćnih osoba. Smatram da je to vrlo dobar pokazatelj koliko je ta vrsta usluge potrebna u našoj lokalnoj zajednici. Koristim i priliku da se zahvalim svim partnerima ovog projekta na odličnoj suradnji temeljem koje vrlo uspješno provodimo ovaj projekt i nadam se da će tako i ostati i do samog kraja projekta u srpnju 2020.“

Asistentica na projektu Filipa Blažon Šumečki nazočnima je predstavila koje su se aktivnosti odradile u proteklih 10 mjeseci provedbe projekta „Nauči i pruži potporu u lokalnoj zajednici“ te pobliže predstavila rad djelatnica na projektu, odnosno Program potpore i podrške za starije i nemoćne osobe te koji su uvjeti da bi se postao korisnik. U izlaganju je i spomenula da korisnici Programa svaki mjesec dobivaju besplatne pakete higijenskih potrepština i sredstava i opreme za čišćenje. U proteklih 7 mjeseci provedbe Programa podijeljeno je preko 700 paketa.

Uslijedila je zahvala za dosadašnji rad i podjela prigodnih poklona za zaposlene žene na projektu. Gradonačelnik Ivan Čehok darovao je 5 žena zaposlenih sa područja grada Varaždina, zamjenik općinskog načelnika Dubravko Zavrtnik darivao je 4 žene s područja općine Vidovec, načelnik Mirko Magić darivao je 3 žene s područja općine Jalžabet i načelnik Zvonko Šamec dvije s područja općine Trnovec Bartolovečki.

Skip to content