Održano predavanje o dobrovoljnom darivanju krvi u srednjoj školi “Arboretum Opeka” Marčan

Hrvatski Crveni križ  kao utemeljitelj  dobrovoljnog davanja krvi u Republici Hrvatskoj: promiče dobrovoljno davanje krvi, organizira i provodi akcije dobrovoljnog davanja krvi, okuplja davatelje i vodi o njima evidenciju, utvrđuje mjerila za priznanja dobrovoljnim davateljima krvi i dodjeljuje im potvrde i priznanja. Krv kao lijek je nezamjenjiva, nije ju moguće proizvesti na umjetan način i jedini izvor toga lijeka je čovjek – darivatelj krvi. U svome radu društva Crvenog križa organiziraju akcije dobrovoljnog davanja krvi prema mjestima rada, mjestima stanovanja ili školovanja.

Hrvatski Crveni križ posebnu pozornost posvećuje općoj edukaciji stanovništva u izgradnji svijesti o važnosti davanja krvi i stvaranju pozitivnog stava o dobrovoljnom davanju krvi kao i kontinuiranoj edukaciji zaposlenika i volontera.

Tako je dana 16. travnja 2024. godine s ciljem promidžbe dobrovoljnog davanja krvi  provedena radionica „Daruj krv, spasi život“ kojoj je svrha upoznati učenike završnih razreda srednje škole s važnošću darivanja krvi i krvnih pripravaka te potaknuti razvoj empatije i humanosti.

Radionicu je ispred GDCK Varaždin održala stručna suradnica za edukaciju i projektne aktivnosti Helena Šargač, mag. pead. u suradnji s dr. Ankom Dorić ispred Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin. Na radionici je sudjelovalo 40-ak učenika završnih razreda.

Provedba ovih radionica planirana je za srednje škole prema iskazanom interesu.

 

Skip to content