Osnovni stupanj edukacije volontera i edukacija iz PSP

Ovaj četvrtak, 22. veljače 2024., smo održali edukaciju “Ja(k) volonter” – osnovnu edukaciju volontera s posebnim naglaskom na pružanje psihosocijalne podrške za osjetljive skupine (starije osobe, djeca, osobe raseljene s područja Ukrajine).
Edukacija iz osnovnog stupnja je namijenjena novim volonterima koji se tek priključuju radu Crvenog križa i obuhvaća: osnovne pojmove o povijesti, strukturi i temeljnim načelima Pokreta, djelatnostima GDCK Varaždin te obavezama i pravima volontera.
U drugom djelu edukacije bile su predstavljene aktivnosti koje provodimo sa starijima te s djecom i mladima. Volontere smo upoznali sa aktivnostima koje provodi GDCK Varaždin i objasnili volonterske pozicije i aktivnosti u koje se mogu uključiti (pratnja starijih osoba, potpora u edukacijama za različite uzraste, sudjelovanje u aktivnostima PSP, promocija DDK, Klub mladih i dr.). Kako bi se naši volonteri što bolje snašli u radu, približili smo im karakteristike djece različitih dobnih skupina. Nadalje, volonterima smo predstavili važne aspekte pružanja psihosocijalne pomoći i važnost primjena različitih strategija u rješavanju problema i poboljšanju dobrobiti.
Na kraju edukacije naglasak je bio na podršci pomagačima – volonterima koji će biti uključeni u rad s osobama raseljenim s područja Ukrajine. Volonteri su upoznali metode pružanja psihosocijalne podrške u dugoročnom odgovoru na katastrofu koji uključuje period od 6 mjeseci do 3 godine nakon događaja. Istaknuti su primjeri dobre prakse koji doprinose grupnoj koheziji i bržem oporavku pojedinaca nakon krizne situacije.
Edukacija je organizirana u sklopu projekata „Pružanje pravovremene i kvalitetne psihološke prve pomoći osobama pogođenim krizom u Ukrajini“ i „Pelamo se? 3“.
Edukaciju su održale edukatorice GDCK Varaždin Filipa Blažon Šumečki, Helena Šargač i Ela Okreša Đurić.

Skip to content