PREDAVANJA O PRVOJ POMOĆI – PRVA POMOĆ SPAŠAVA ŽIVOT

Dana 14. veljače 2022. godine započela je serija predavanja za prve razrede srednje Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin pod nazivom „Prva pomoć spašava život“ . Predavanja koja će se održati u tjednu od 14. -18. veljače 2022. godine obuhvatiti će preko 180 učenika prvih razreda navedene škole, a provodi ih stručni suradnik GDCK Varaždin, Stanko Šincek, mag.med.techn.

Prva pomoć je skup postupaka kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do dolaska stručne medicinske pomoći. Prva pomoć podrazumijeva zbrinjavanje tjelesnih ozljeda i stanja, ali i pružanje psihološke podrške emocionalno potresenim osobama koje su prisustvovale ili svjedočile traumatičnom događaju. Intervencijama prve pomoći nastojimo sačuvati život, ublažiti patnju, spriječiti daljnje bolesti ili ozljede i ubrzati oporavak.

Ključna poruka je da svatko može spasiti život, bez obzira na dob, može biti sudionik u provedbi akcija spašavanja života i učiniti svoju okolinu sigurnijom. Prva pomoć treba biti dostupna svima, a gradivo se može prilagoditi ovisno o dobi učenika.

Kroz učenje prve pomoći uče se i neke druge vještine poput jačanja samopouzdanja, kako ostati smiren u hitnim slučajevima, ljubaznosti i spremnosti na pomoć drugima. Poučavanje prve pomoći u školama korisno je za društvo u cjelini.

Naučite i/ili ponovite osnove prve pomoći jer- prva pomoć spašava živote!

Skip to content