Predsjednik Republike Hrvatske uručio odlikovanja dobrovoljnim davateljima krvi

Dana 27. listopada predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uručio je odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi više od sto puta za muškarce, odnosno sedamdeset pet puta za žene drugoj skupini dobrovoljnih darivatelja krvi koji su u 2020. godini napunili navedeni broj davanja krvi.

Na svečanosti u Uredu predsjednika Republike Hrvatske ispred Hrvatskog Crvenog križa bio je izvršni predsjednik Robert Markt.

Odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske primilo je 64 dobrovoljnih davatelja krvi od 178 odlikovanih u 2020. godini, a od toga je 6 iz GDCK Varaždin: Dragutin Dumbović,  Nevenka Furjan, Siniša Kolarić, Dražen Mikulić, Krunoslav Novosel, Velimir Posavec.  Ostali dobrovoljni davatelji krvi odlikovani u 2020. godini odlikovanja su primili na svečanoj dodjeli u Uredu predsjednika prošli tjedan.

U svom govoru predsjednik Milanović istaknuo je: „Ovo što radite je izvrsnost, iznimnost i posebnost. Želim da se to čuje, da se zapamti. Vama čestitam i zahvaljujem i nadam se da će na vaše mjesto doći oni mlađi“.

U ime odlikovanih obratila se dobrovoljna davateljica krvi Valerija Jurak: „U ime svih nas koji dolazimo iz raznih dijelova Hrvatske i simboliziramo njezinu solidarnost i plemenitost, zahvaljujemo vam. Vjerujem da je svatko od nas danas prisutnih ponosan na činjenicu da je svojom krvlju pomogao sačuvati i produljiti nečiji život. Krv je neophodna i nezamjenjiva, ona ljudima održava i omogućuje živote. Darivanjem krvi veličamo i poštujemo život, njegujemo dobre ljudske odnose i dajemo sigurnost našim građanima“.

FOTO: GDCK Varaždin i Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta, Marko Beljan

Skip to content