Studijski posjet Varaždinu u sklopu PARTICIPRO projekta

Sudionici projekta PARTCIPRO koji se provodi u sklopu Erasmus + programa, volonteri iz naselja Quesite Srl iz Pinerolo ( predgrađe Torina) iz Italije bili su na trodnevnom studijskom posjetu Varaždinskoj županiji 24-26.listopada 2022. GDCK Varaždin sudjeluje na projektu kao suradnik i sudjeluje u aktivnostima. Ispred GDCK Varaždin u projektu sudjeluju Sandra Mintas, Helena Šargač i Tena Kovačić.

U sklopu studijskog putovanja partneri iz Italije naučili su puno o našem lokalnom sustavu civilne zaštite, te upoznali ljude koji u njemu djeluju. Posjetili su Muzej vatrogastva, obišli grad i njegove znamenitosti, a jedna od aktivnosti bila je i posjeta Županijske palače u Varaždinu u kojoj ih je pozdravio župan Varaždinske županije

Zadnjeg dana posjeta predstavnici iz Hrvatske održali su radionicu u svrhu osiguravanja vještina i kompetencija potrebnih za rad i volontiranje u civilnoj zaštiti. Radionica se sastojala od tri predavanja, o Sustavu civilne zaštite u Varaždinskoj županiji ( Tomislav Jarmić, Varaždinska županija), o sustavu vatrogastva u Varaždinskoj županiji (Željko Nagy, Vatrogasna zajednica Varaždinske županije) te o kriznom volontiranju u sklopu Crvenog križa (Filipa Blažon Šumečki, GDCK Varaždin).

U sklopu projekta u obuci sudjeluje 12 volontera koji će nakon završenog projekta biti educirani o sustavu civilne zaštite, funkcioniranju sustava ranog upozoravanja kod elementarnih nepogoda i tehničko-tehnoloških nesreća.

Ovaj projekt je inače dio ERASMUS + programa, a sufinanciran je kroz mjeru „Mala partnerstva u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“. Projekt je započeo 1. siječnja ove godine i trajati će do završetka 2023. godine. Ukupni proračun projekta iznosi 60 tisuća eura, a od toga iznosa Varaždinska županija dobiva 30 tisuća.

Skip to content