“Program prometne kulture za najmlađe“, JUMICAR u OŠ Petar Zrinski Jalžabet

Zadnji tjedan nastave, 21.lipnja 2024., posjetili smo  OŠ Šemovec, i održali edkuacije iz prve pomoći za učenike drugih razreda u sklopu preventivnog programa pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“. U programu su sudjelovali  i učenici iz  3 susjedne osnovne  škole:  OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet, OŠ Kneginec Gornji  i OŠ Trnovec.

Program prometne kulture za najmlađe edukacijski je koncept za djecu nižeg osnovnoškolskog uzrasta koji obuhvaća teme prometa, prve pomoći, zaštite od požara i minsko-eksplozivnih sredstava. Program provode tvrtka Mini Auti i MUP-RH u suradnji s partnerima HCK, HVZ, te HCR. Cilj programa je razvijanje dječje svijesti o opasnostima koje proizlaze iz cestovnog prometa i svakodnevnog života. Program se provodi u nekoliko posebno osmišljenih i tematski vezanih radionica prilagođenih dječjem uzrastu.

GDCK Varaždin djeci je demonstrirao pružanje prve pomoći prilagođen osnovnoškolskom uzrastu. Upoznali  smo ih sa sadržajem torbice prve pomoći te osnovama  pružanja pomoći kod lakših ozljeda (ogrebotine, sunčanica i sl.) te pružanja reanimacije srca. Također smo ponovili kada i na koji broj zvati hitnu medicinsku pomoć.

Preventivna akcija  provodi se u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU varaždinska, PPRP Varaždin, GDCK Varaždin, VZO Trnovec Bartolovečki, DVD Trnovec, DVD Šemovec i DVD Zamlaka uz podršku Minstarstva znanosti i obrazovanja pod pokroviteljstvom NPSCP, Općine: Trnovec Bartolovečki,  Jalžabet i  Gornji Kneginec.

Nakon održanog teorijskog dijela, učenici drugog razreda prošli su obuku o cestovnom prometu, prvoj pomoći i protupožarnoj zaštiti, te kroz igru utvrdili mnogo važnih lekcija.

Na šarenom prometnom poligonu, djeca su imala priliku iskušati sve svoje vještine u ulozi vozača, a sve u cilju kako bi bili bolji i sigurniji pješaci.

Iskreno se zahvaljujemo na srdačnom dočeku gđi Marini Hižak, ravnateljici OŠ Šemovec i zahvaljujemo organizatorima na pozivu i dobroj organizaciji.

 

Skip to content