Radni posjet kod Quesite u Pinerolu, Italija

Predstavnici GDCK Varaždin i Crvenog križa Varaždinske županije, Grada Varaždina te djelatnici Varaždinske županije od 7.11.2023. do 10.11.2023. bili su u radnoj posjetili kod vodećeg projektnog partnera Quesite Srl, Pinerolo.

Dana 8.11.2023. godine projektni partner osigurao je posjet Centru za upravljenje u kriznim situacijama za regiju Piedmont (Emergency Room of the Piedmont Region – Corso Marche 79, Torino), gdje smo imali prilike razgledati prostorije centra, razgovarati sa voditeljima, te prisustvovali radnom sastanku na kojem je voditelj centra upoznavao predstavnike lokalne samouprave sa njihovim obvezama prema Zakonu o sustavu civilne zaštite Republike Italije.

Nakon posjeta Centru za upravljanje u kriznim situacijama za regiju Piedmont, imali smo radni sastanak sa povjerenikom za civilnu zaštitu grada Pinerolo u gradskoj vijećnici. Povjerenik nas je upoznao sa sustavom civilne zaštite u gradu Pinerolo, operativnim snagama sustava civilne zaštite i ugrozama kojima je grad Pinereolo izložen.

U popodnevnim – večernjim satima prisustvovali smo i sudjelovali na radionici s povjerenikom za civilnu zaštitu i građanima Pinerola na temu: kako prevencija, planiranje i uključivanje građanstva može pomoći da se poveća osobna sigurnost  i sigurnost zajednice.

Drugi dan 9.11.2023. u prijepodnevni satima u gradskim prostorima za udruge imali smo radionicu na kojoj smo raspravljali o PARTICIPRO alatu, koji pomaže volonterima kod uključivanja u sustav civilne zaštite. U poslijepodnevnim satima radilo se na donošenju zaključaka i završetku radionice. Povratak u Hrvatsku bio je 10.11.2023.

Projekt “PARTICIPRO – Participation in Civil Protection Planning,” financira se iz programa  ERASMUS+, kroz mjeru „Mala partnerstva u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“. Vodeći partner projekta je Quesite Srl, Pinerolo, Italija, a Varaždinska županija je projektni  partneru. Trajanje projekta je 24 mjeseca (01.01.2022. do 31.12.2023.), a ukupni proračun projekta iznosi 60.000,00 €, odnosno 30.000,00 € po partneru.

Cilj projekta je izrada i testiranje programa za obuku mladih volontera (18-30 godina) koji će im omogućiti da savladaju i nauče vještine, te dobiju kompetencije potrebne za rad i/ili volontiranje u civilnoj zaštiti. Varaždinska županije je temeljem javnog poziva izvršila odabir kandidata za sudjelovanje na projektu i osposobljavanju.

 

Skip to content