Svjetski dan darivatelja krvi – Svečana podjela zahvalnica dobrovoljnim darivateljima krvi

S ciljem podizanja javne svijesti o potrebi za sigurnom krvi i krvnim pripravcima te kao znak zahvalnosti dobrovoljnim darivateljima krvi na njihovom daru života, 14. lipnja proglašen je Svjetskim danom darivatelja krvi. Dobrovoljni darivatelji krvi za svaku zemlju su neprocjenjivo nacionalno bogatstvo. Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin ove je godine obilježilo Svjetski dan darivatelja krvi svečanom podjelom zahvalnica višestrukim darivateljima. Podjela se organizira kako bi se višestrukim darivateljima zahvalilo na dugogodišnjem darivanju krvi i promicanju darivanja krvi u gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji. Darivanje krvi

Krv može dati svaka zdrava osoba:

 • starosne dobi od 18 do 65 godina (u slučajevima dobrog zdravstvenog stanja do 70)
 • tjelesne težine iznad 55 kilograma – proporcionalno visini
 • tjelesne temperature do 37 stupnjeva
 • uz odobrenje liječnika

Muškarci mogu na klasični način dati krv četiri puta godišnje s razmakom između davanja od tri mjeseca, a žene tri puta godišnje s razmakom između davanja od četiri mjeseca.

GDCK Varaždin tradicionalno organizira podjelu zahvala dobrovoljnim darivateljima u listopadu, međutim prošle godine je zbog loše epidemiološke situacije dodjela odgođena i upriličena ove godine u spomen na Svjetski dan dobrovoljnih darivatelja. Podjela je upriličena za darivatelje koji su do kraja 2020. godine ostvarili jubilarni broj davanja

Svečana podjela podijeljena je bila u dva dana; 10. i 11. lipnja 2021. za ukupno 59 darivatelja krvi od kojih je bilo:

 • za 35 davanja krvi – 4 darivateljice
 • za 55 davanja krvi – 4 darivateljica
 • za 50 davanja krvi – 31 darivatelja
 • za 75 davanja krvi – 9 darivatelja

te za izvanredan uspjeh;

 • 1 darivateljica za 75 davanja krvi,
 • 6 darivatelja za 100 davanja krvi te
 • 3 darivatelja sa 125 davanja krvi i
 • 1 za 150 davanja krvi.

Sa posebnim ponosom i zahvalom GDCK Varaždin naglašava imena darivatelja koji su ostvarili izvanredni uspjeh;

Za 75 davanja Nevenka Furjan, za 100 davanja; Dragutin Dumbović, Borivoj Lukinec, Dražen Mikulić, Krunoslav Novosel, Velimir Posavec i Siniša Kolarić; za 125 davanja: Vladimir Herceg, Stjepan Hrgović i Edo Ipša; te za 150 davanja Rudolf Kotnik.

Prisutne su pozdravili i zahvale dodijelili doktorica Anka Dorić, zamjenica voditelja djelatnosti za transfuzijsku medicinu OB Varaždin, Branka Rodek predsjednica GDCK Varaždin i Josip Kanižić voditelj za zdravstvenu i socijalnu djelatnost u GDCK Varaždin.

Sigurna krv i krvni pripravci te njihova transfuzija ključni su u skrbi o stanovništvu i javnom zdravstvu. Dobrovoljni darivatelji krvi spašavaju milijune života i svakodnevno poboljšavaju zdravlje i kvalitetu života mnogih pacijenata. Potreba za krvlju je univerzalna, ali pristup krvi za sve one koji je trebaju nije. Kako bi se osiguralo da svi koji trebaju sigurnu krv imaju pristup njoj, sve zemlje trebaju dobrovoljne, neplaćene darivatelje koji redovito daju krv. Ovogodišnji slogan Svjetskog dana darivatelja krvi je “Darujte krv, očuvajte život”. Poruka naglašava važnost darivatelja krvi u očuvanju života i ozdravljenju te je globalni poziv svim ljudima na redovito darivanje krvi i doprinos zdravlju.

Tijekom pandemije COVID-19 virusa, unatoč ograničenom kretanju i drugim izazovima, darivatelji krvi u Varaždinu i Varaždinskoj županiji nastavili su donirati krv pacijentima kojima je potrebna transfuzija. Uloženi napor tijekom ove izazovne situacije koja je bez presedana, naglašava važnost uloge dobro organiziranih, predanih, dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi za osiguravanje sigurne i dostatne opskrbe zdravstva krvlju tijekom normalnih i izvanrednih situacija. Stoga im od srca zahvaljujemo za darovanu krv!

Skip to content