Završen ciklus provedbe edukativno-preventivnih radionica “Piti ili ne piti – pitanje je sad?”

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin je u ponedjeljak, 10. lipnja 2019. godine, provelo zadnju edukativnu radionicu pod nazivom „Piti ili ne piti – pitanje je sad ?“ u I. osnovnoj školi za školsku godinu 2018/2019. Radionica je provedena u zajedničkoj suradnji s Policijskom postajom Varaždin u sklopu edukativno – preventivnih aktivnosti.

Tako je oko 50 učenika osmih razreda kroz kratko predavanje upoznato sa osnovnim informacijama o alkoholu, koncentraciji alkohola u krvi, razinama alkoholiziranosti, načinu razgradnje alkohola u tijelu i posljedicama prekomjernog uzimanja alkohola te nastanku ovisnosti. Također su se upoznali i sa zakonskim osnovama te kaznama u slučaju delikvencije i neodgovornog ponašanja.

Kroz praktični dio radionice i upotrebom rekvizita tzv. „pijanih naočala“ koje simuliraju određene stupnjeve pijanstva, učenici su mogli uvidjeti kako alkohol djeluje na ljudske funkcije i mijenja našu percepciju okoline.

Provedbom ovakvih interaktivnih edukativnih radionica želi se mlade upozoriti na posljedice i rizike prekomjernog uzimanja alkohola te smanjiti rizična ponašanja i unaprijediti pozitivan i zdrav razvoj djece i mladih.

U razdoblju od siječnja do lipnja 2019. godine provedeno je ukupno 9 radionica u koje je bilo uključeno oko 240 učenika. Radionice su se provele u I., III., IV. i VII. osnovnoj školi Varaždin, te u osnovnoj školi Vinica.

Radionicu su proveli stručni suradnici GDCK Varaždin Štefica Zajec i Vjeran Marić te Siniša Lah, službenik za prevenciju Policijske postaje Varaždin.

Skip to content