Završna konferencija projekta “Promocija zdravlja i prevencija bolesti krvožilnog sustava, pretilosti i dijabetesa u Općinama Bednja i Vinica”

U utorak, 22.08.2023. godine u prostorijama Općine Vinice održana je završna konferencija projekta „Promocija zdravlja i prevencija bolesti krvožilnog sustava, pretilosti i dijabetesa u Općinama Bednja i Vinica“ UP.02.2.1.08.0266. Nositelj projekta je Općina Bednja, dok su projektni partneri Općina Vinica, GDCK Varaždin i GDCK Ivanec.

Cilj projekta bio je povećanje svijesti stanovništva u općinama Bednja i Vinica o važnosti prevencije bolesti krvožilnog sustava, pretilosti i dijabetesa te skretanje pažnje na važnost usvajanja zdravih životnih navika kroz provedbu radionica, predavanja, sportskih manifestacija i promotivnih aktivnosti.

Uzrok smrti kod gotovo polovice mještana u općinama Bednja i Vinica bile su bolesti krvožilnog sustava, a dijabetes je među prvih deset uzoraka smrtnosti, podaci su iz 2017. godine koji su upozorili na potrebu osmišljavanja projekata kojima bi se te brojke smanjile. Odrazilo se to na smanjenje kvalitete života, pad radne produktivnosti, opterećenje zdravstvenog sustava i povećanje troškova liječenja. Ukazalo je to na potrebu osmišljavanja preventivnog programa čiji je cilj promicanje zdravih navika i svijesti kod stanovništva na području obje općine o prevenciji bolesti krvožilnog sustava, pretilosti i dijabetesa. Projektom je obuhvaćeno oko 1.000 sudionika svih generacija, od djece do umirovljenika. S realizacijom projekta, vrijednosti gotovo 50.000 eura, krenulo se u ožujku prošle godine, a službeno završava u rujnu ove godine.

Za vrijeme trajanja provedbe projekta, od 21. ožujka 2022. godine do 21. rujna 2023. godine, na području dvije općine provedene su radionice o bolestima krvožilnog sustava, dijabetesa i čimbenicima pretilosti. Nadalje, realizirale su se radionice o zdravoj  i pravilnoj prehrani za predškolce i učenike osnovnih škola te za lokalno stanovništvo, kao i radionice pripreme zdravog doručka i slastica. Također, održane su sportske aktivnosti; radionice nordijskog hodanja i biciklijade. Izrađene su tri edukativne zdravstvene televizijske emisije i objavljena tri stručna članka, brošure i letci, dok su za dječji uzrast izrađene slikovnice na temu dječje pretilosti i pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti.

GDCK Varaždin aktivno je sudjelovao u provedbi projekta, a bio je zadužen za izmjeru krvnog tlaka, razine šećera i masnoća u krvi na dvije radionice u Vinici, osiguravanje prve pomoći na biciklijadi u Vinici.

 

Skip to content